Документ - 17.12.2017.

ФАКУЛТЕТИ НА СРПСКИ НАЧИН

Обично се верује да државни факултети располажу знањем, са најбољим професорима и да са њих излазе најбољи дипломци. Верује се и да приватни универзитети штанцују дипломе које се нигде не признају, испити се полажу са великом пролазношћу, наставни кадар је сумњив у односу на државни, а студенти који заврше било који од приватних универзитета имају дипломе без покрића у знању. Такође се мисли и да су државни факултети троми, а приватни модерни, и да добри ђаци уписују државне, а лоши приватне - ако имају да плате школарину. Да ли је то баш тако? Питање је да ли Факултете треба делити на употребљиве и неупотребљиве, односно добре и лоше, а не на приватне и државне?

Када говоримо о тој крутој подели на државне и приватне факултете, уобичајена је представа да државни имају традицију, док приватне то тек очекује. Понекад се државним факултетима замера на непотизму. За Megatrend, Интернационални факултет у Новом Пазару и Singidinum чуо је скоро свако. Иако делује да постоји само неколико приватних факултета, много их је више. Приватне факултете дискредитује то што су најпознатији студенти политичари, певачице и старлете, али и афере са докторатима. Али афере и скандали не избијају само на приватним факултетима, јер и међу државним исто као и међу приватним, има и оних који продају испите и дипломе, сетимо се само афере Индекс. А шта би студенти морали да узму у обзир када се одлучују на то да ли ће студирати на приватном или држваном факултету? Да ли је наивно поставити питање да ће завршну реч о факултетима, било да су приватни или државни, дати тржиште рада?

Саговорници:

председник скупштинског одбора за образовање Муамер Зукорлић,
декан факултета за медије и комуникације Singidunum Нада Поповић Перишић,
професор Филозофског факултета у Београду Слободан Антонић,
професор Филозофског факултета у Новом Саду Слободан Владушић.

Ауторка емисије: Ержика Пап Рељин

 

Подели видео са пријатељима
Оцена 0.00
Број гледања: 974

Забрањено је свако поновно постављање овог видео материјала на друге сајтове.

Молимо вас да пре слања коментара прочитате следеће упутство:

Коментари који садрже псовке, вређање, претње, непристојан говор, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било које врсте неће бити објављени.

Такође, нећемо објавити коментаре који у себи садрже линк ка неком другом сајту.

РТВ задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Молимо вас да приликом остављања коментара коментаришете тему емисије и да се уздржите од изношења мишљења и коментарисања ствари које нису у вези са темом на коју се коментар односи.

Такође напомињемо да водите рачуна о правописној и граматичкој исправности текста приликом остављања коментара.

Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке и друге пропусте не објављујемо, али ће бити прослеђени уреднику и на томе се захваљујемо.

Коментаре који се односе на уређивачку политику и сугестије не објављујемо. Њих можете послати на мејл budite.saradnik@rtv.rs.

Број карактера је ограничен на 2000.

Коментари написани великим словима неће бити објављени.

Мишљења изнесена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не представљају ставове РТВ.

Ваш коментар

Ваше име


Ваша e-mail адреса


Ваш коментар
2000