Документ - 01.07.2018.

КАКВА ЈЕ НАША ДИЈАСПОРА?

Сматра се да је исељавање Срба започело с продором Турака, крајем 14. века. „Велика сеоба Срба" под вођством патријарха Арсенија III Чарнојевића, десила се у лето 1690-е. Тада се иселило чак 37.000 породица који су се настанили у Будиму и Сентандреји. Друга велика сеоба је била 1740-е, када су бројни Срби поново бежали од турске одмазде, овога пута углавном у Аустрију. Наша савремена дијаспора настала је у распону од готово једног века утицајем различитих, углавном трагичних историјских и социјалних околности. Исељавање, нажалост, траје и даље. Процењује се да у свету има око 4 милиона Срба. Све њих, упркос разлици у времену, начину и мотивима одласка, повезује недостатак прецизнијег увида у бројно стање, као и континуирана државна политика свих система и власти према дијаспори. Знамо ли заиста ко је и каква је српска дијаспора? Да ли ћемо се наћи у лавиринту правних, политичких, историјских и емоционалних противречности? Народна банка је саопштила да је од дијаспоре у 2016-ој у Србију стигло 2,7 милијарди евра, што је око осам одсто бруто домаћег производа. Незванично, аутобусом, преко пријатеља и породице, процењује се стиже сигурно половина од суме коју је исказала Народна банка.. Најчешће се тај новац користи за дневну потрошњу, плаћање рачуна или куповину неких добара за своје домаћинство. Нашу дијаспору то сврстава у 20 најдарежљивијих на свету. Да ли је ту одговор у генима, обичајима, или у нечем трећем? Упозорење да је Србија у извештају Светског економског форума прва у свету по одливу мозгова, забринула је многе. За разлику од претходних генерација емиграната из Србије, сада одлазе углавном млади и високообразовани, мада је и тренд одласка средње генерације у порасту. Остаје празнина и забринутост ко ће да нас лечи, да се бави науком и образовањем, да пројектује и гради... Где је грешка у систему? Иако нема политичара у Србији, оног на власти или опозиционог, који у свом говору неће поменути проблем одласка младих из Србије, осим демагогије и песничког патриотизма, где се цитира Алекса Шантић: „Остајте овде, Сунце туђег неба неће вас грејати као ово овде". Шта држава Србија може да понуди да се остане овде?

Саговорнице:

Владимир Пиштало – писац,
Ивана Милорадовић – спољнополитички коментатор,
Јована Ружичић – „Центар за маме",
Борис Малагурски – канадско-српски редитељ,
Бранка Ковачевић – новинарка и књижевница и
Марко Лопушина – публициста

Ауторка емисије: Ержика Пап Рељин

Подели видео са пријатељима
Оцена 3.46
Број гледања: 5800

Забрањено је свако поновно постављање овог видео материјала на друге сајтове.

Молимо вас да пре слања коментара прочитате следеће упутство:

Коментари који садрже псовке, вређање, претње, непристојан говор, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било које врсте неће бити објављени.

Такође, нећемо објавити коментаре који у себи садрже линк ка неком другом сајту.

РТВ задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Молимо вас да приликом остављања коментара коментаришете тему емисије и да се уздржите од изношења мишљења и коментарисања ствари које нису у вези са темом на коју се коментар односи.

Такође напомињемо да водите рачуна о правописној и граматичкој исправности текста приликом остављања коментара.

Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке и друге пропусте не објављујемо, али ће бити прослеђени уреднику и на томе се захваљујемо.

Коментаре који се односе на уређивачку политику и сугестије не објављујемо. Њих можете послати на мејл budite.saradnik@rtv.rs.

Број карактера је ограничен на 2000.

Коментари написани великим словима неће бити објављени.

Мишљења изнесена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не представљају ставове РТВ.

Ваш коментар

Ваше име


Ваша e-mail адреса


Ваш коментар
2000