Књижевни портрет Александра Тишме - 06.03.2016.

Велики српски прозаиста Александар Тишма био је један од наших најистакнутијих књижевних стваралаца друге половине двадесетог века, који је својим делима освојио пажњу домаће књижевне јавности, као и читалаца у свету, стекавши високу међународну репутацију. Тишма је у својим романима Употреба човека, Књига о Бламу, Вере и завере, Капо, приповеткама из збирке Школа безбожништва, и у другим делима дао беспоштедну слику сурових ратних времена, али и критички интонирани приказ доба послератног колективизма, тако да је његов литерарни опус, упркос изузетне вредности дуго чекао заслужену афирмацију, коју му је донела тек додела НИН-ове награде 1977. године за књигу Употреба човека.


Овај аутор који се у својим делима бавио универзалним књижевним темама, пишући о злу и суровости у временима рата и холокауста, али и о пођеднако суморним догађањима послератних дана, остварио је фасцинантну и упечатљиву панораму драматичних збивања друге половине двадесетог столећа. Његове књиге су при том често тематски везане за новосадске улице, куће и тргове, тако да је он од Новог Сада начинио својеврсни препознатљиви књижевни топоним. Редакција Документарно-образовног програма ТВ Војводине припремила је документарну емисију са насловом Књижевни портрет Александра Тишме, који ће гледаоцима представити животни пут и јединствену вредност литерарног опуса овога нашег великог писца.

Сценариста и уредник емисије: Борислав Хложан
Редитељ: Оливера Шешлија

Подели видео са пријатељима
Оцена 5.00
Број гледања: 1494

Молимо вас да пре слања коментара прочитате следеће упутство:

Коментари који садрже псовке, вређање, претње, непристојан говор, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било које врсте неће бити објављени.

РТВ задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Молимо вас да приликом остављања коментара коментаришете тему емисије и да се уздржите од изношења мишљења и коментарисања ствари које нису у вези са темом на коју се коментар односи.

Такође напомињемо да водите рачуна о правописној и граматичкој исправности текста приликом остављања коментара.

Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке и друге пропусте не објављујемо, али ће бити прослеђени уреднику и на томе се захваљујемо.

Коментаре који се односе на уређивачку политику и сугестије не објављујемо. Њих можете послати на мејл budite.saradnik@rtv.rs.

Број карактера је ограничен на 2000.

Коментари написани великим словима неће бити објављени.

Мишљења изнесена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не представљају ставове РТВ.

Забрањено је свако поновно постављање овог видео материјала на друге сајтове.

Ваш коментар

Ваше име


Ваша e-mail адреса


Ваш коментар
2000