Utak - 2018.11.07.

Varga Zoltán társadalomtörténeti portréja.

 

A műsort Vékás János és Ternovác István készítette.

 

Varga Zoltán 1936-ban született Kikindán. Hároméves korában gyermekbénulás áldozata lett, és ettől kezdve élete végéig csak tolókocsiban tudott mozogni. Az általános iskolát Kikindán végezte el magántanulóként, majd miután Zentára költözött, anyai nagyapja, a gimnáziumi tanár segítségével képezte magát tovább nagy tudású és rendkívül széles érdeklődésű értelmiségivé.

 

Varga Zoltán egyenletesen haladt előre az írói pályán. A Híd 1961-ben közölte Gyávaság című novelláját, attól kezdve a folyóiratban évente több novellája is megjelent, Herceg János az Újvidéki Rádió irodalmi műsoraiban is rendszeresen helyet biztosított közléseinek. Bori Imre már 1968-ban а jugоszláviai magyar irodalom egyik legtehetségesebbb prózaírójának nevezte, akinek, mint írta: „Рálуáја egyenletes, s mintha mentesült volna a kezdő írókra oly jellemző tétova kísérletezések kényszere аlól, hiszen amikor megszólalt, érett, kiforrott íróként ismerhette meg a közönség, akinek autentikus írói világa és megformált elbeszélőstílusa van.”

 

Varga Zoltán kezdettől fogva vonzódott az általa áltörténelminek nevezett novella, illetve a parabola, vagy a tudományos-fantasztikus irodalom kifejezési formájához. Tehát vagy a múltba, vagy a jövőbe helyezte át általa nagyon is aktuálisnak vélt mondanivalójának cselekményét. 1963-ban megjelent első elbeszéléskötete, A kötéltáncos, két évre rá a második, a Kirándulás, a következő évben, 1966-ban pedig regénye, A méregkeverő.

 

Amikor bekövetkezett a kelet-európai rendszerváltások sorozata, és Jugoszláviában is megingott a hatalmi elitek pozíciója, Varga Zoltán is aktív közéleti szerepet vállalt és nem késlekedett visszatérni az addig kényszerből elhallgatott ügyekre sem. Amikor egyik legjobb barátját és támogatóját, az 1976-ban két év szigorított fegyházra ítélt Vicei Károlyt 1988. elején az állambiztonsági szolgálat vajdasági magyar káderei által kikényszerített hamis tanúvallomások alapján ismét két és fél évi börtönre ítélték, Varga Zoltán mindent megmozgatott annak érdekében, hogy az ítéletet megsemmisítsék. Szerencséje volt neki is meg Viceinek is, mert miután még az év októberében megbuktatták a vajdasági politikai vezetőséget, az új hatalomnak az se volt ellenére, ha a per következő évi újratárgyalása során a vajdasági belügyi káderek körében is támad egy kis bizonytalanság. Így került sor arra, hogy a tárgyaláson – bármennyire is tiltakozott az ügyészhelyettes ez ellen – név szerint is közölték, mely nyomozók milyen módszerekkel kényszerítették ki a tanúkból a hamis vallomásokat.

 

Varga Zoltán 2000. április 24-én hunyt el Zentán 63 éves korában. Egy évvel halála előtt, 1999-ben még megadatott neki, hogy kezébe vegye Bábel árnyékában című önéletrajzi kötetét, amely arról tanúskodik, hogy minden hátrányos életkörülménye ellenére szellemileg a legnagyobbak közé küzdötte fel magát.

Подели видео са пријатељима
Оцена 0.00
Број слушања: 84

Забрањено је свако поновно постављање овог видео материјала на друге сајтове.

Молимо вас да пре слања коментара прочитате следеће упутство:

Коментари који садрже псовке, вређање, претње, непристојан говор, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било које врсте неће бити објављени.

Такође, нећемо објавити коментаре који у себи садрже линк ка неком другом сајту.

РТВ задржава право избора коментара који ће бити објављени, као и право скраћивања коментара.

Молимо вас да приликом остављања коментара коментаришете тему емисије и да се уздржите од изношења мишљења и коментарисања ствари које нису у вези са темом на коју се коментар односи.

Такође напомињемо да водите рачуна о правописној и граматичкој исправности текста приликом остављања коментара.

Коментаре којима нам скрећете пажњу на словне грешке и друге пропусте не објављујемо, али ће бити прослеђени уреднику и на томе се захваљујемо.

Коментаре који се односе на уређивачку политику и сугестије не објављујемо. Њих можете послати на мејл budite.saradnik@rtv.rs.

Број карактера је ограничен на 2000.

Коментари написани великим словима неће бити објављени.

Мишљења изнесена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не представљају ставове РТВ.

Ваш коментар

Ваше име


Ваша e-mail адреса


Ваш коментар
2000