Dokument - 26.11.2017.

VAKCINISANJE DVOUMLJENJA 

Zbog obavezne vakcinacije neke bolesti su potpuno nestale. Međutim, to više nije tako. Zaboravljene epidemije ponovo haraju. Otkud to da roditelji koji su vakcinisani, izbegavaju da vakcinišu svoju decu? Da li razloge za to možemo tražiti u teorijama zavere koje se šire Internetom, a koje nemaju temelj u nauci? Da li je to i korak unazad i kako bi država, mediji i zdravstvene ustanove trebalo da deluju i pored toga što je vakcinacija odnosno imunizacija dece zakonski obavezna? Ako smo u stanju da skupimo kao građani novac za obolelu decu, kako to da i pored Interneta, televizije, silnih debatnih emisija i dalje malo znamo šta je MMR vakcina i šta su male boginje, kao i kakve posledice ostavljaju? Poverenje u jednu od najkorisnijih civilizacijskih tekovina urušeno je zbog širenja laži i glasina o povezanosti MMR vakcine i autizma i drugih bolesti. Međutim, roditelji male dece, a pogotovo majke, često su veoma iracionalne i donose odluke isključivo vođene emocijama. Ako ponovo raste verovanje kod pojedinih intelektualaca da je zemlja ravna ploča i da nam ne treba u udžbenicima teorija evolucije Čarlsa Darvina, onda nažalost ostaje i pitanje kako smo došli do toga da je antivakcinalni lobi toliko ojačao? Ostaje pitanje šta nas očekuje?

Sagovornici: 

Aleksandar Šibul – psiholog i psihoterapeut centra za duhovni razvoj „Antropos“, 
Dr Vesna Vuleković – načelnica službe zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad“, 
Dr Vladimir Petrović – direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine, 
Ljiljana Nastasić – mama vakcinisane dece, 
Dr Verica Jovanović – direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“, 
Dr Zoran Gojković – pokrajinski sekretar za zdravstvo

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

Podeli video sa prijateljima
Ocena 0.00
Broj gledanja: 804

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000