Dokument - 17.12.2017.

FAKULTETI NA SRPSKI NAČIN

Obično se veruje da državni fakulteti raspolažu znanjem, sa najboljim profesorima i da sa njih izlaze najbolji diplomci. Veruje se i da privatni univerziteti štancuju diplome koje se nigde ne priznaju, ispiti se polažu sa velikom prolaznošću, nastavni kadar je sumnjiv u odnosu na državni, a studenti koji završe bilo koji od privatnih univerziteta imaju diplome bez pokrića u znanju. Takođe se misli i da su državni fakulteti tromi, a privatni moderni, i da dobri đaci upisuju državne, a loši privatne - ako imaju da plate školarinu. Da li je to baš tako? Pitanje je da li Fakultete treba deliti na upotrebljive i neupotrebljive, odnosno dobre i loše, a ne na privatne i državne?

Kada govorimo o toj krutoj podeli na državne i privatne fakultete, uobičajena je predstava da državni imaju tradiciju, dok privatne to tek očekuje. Ponekad se državnim fakultetima zamera na nepotizmu. Za Megatrend, Internacionalni fakultet u Novom Pazaru i Singidinum čuo je skoro svako. Iako deluje da postoji samo nekoliko privatnih fakulteta, mnogo ih je više. Privatne fakultete diskredituje to što su najpoznatiji studenti političari, pevačice i starlete, ali i afere sa doktoratima. Ali afere i skandali ne izbijaju samo na privatnim fakultetima, jer i među državnim isto kao i među privatnim, ima i onih koji prodaju ispite i diplome, setimo se samo afere Indeks. A šta bi studenti morali da uzmu u obzir kada se odlučuju na to da li će studirati na privatnom ili držvanom fakultetu? Da li je naivno postaviti pitanje da će završnu reč o fakultetima, bilo da su privatni ili državni, dati tržište rada?

Sagovornici:

predsednik skupštinskog odbora za obrazovanje Muamer Zukorlić,
dekan fakulteta za medije i komunikacije Singidunum Nada Popović Perišić,
profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Slobodan Antonić,
profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Vladušić.

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

 

Podeli video sa prijateljima
Ocena 0.00
Broj gledanja: 971

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000