Dokument - 24.12.2017.

GLANCANJE GLUPOSTI

 

Deža vu ili promnezija je snažan utisak da je osoba već videla nešto što inače vidi prvi put. Sigmund Frojd je smatrao da je u pitanju paramnezija, nastala usled toga što novi utisak podseća na neki raniji, zaboravljeni. Naučnici su objasnili da se to dešava kada u nekom trenutku jedno oko za delić sekunde kasnije pošalje informaciju mozgu, na taj način jednu istu sliku mozak nam prikazuje dva puta u veoma kratkom periodu, a mi to doživljavamo kao već viđeno. Jedan od najčešćih argumenta koji se koristi u kritici političke prakse u Srbiji je taj da nas druga strana bez obzira da li je u pitanju vlast ili opozicija, svojim činjenjem vraća u devedesete godine i da je sve već viđeno, jer su ista lica i dalje na političkoj i medijskoj sceni. Da li je taj utisak opravdan?

Da li razloge za strah od vakcina, pogotovo MMR-a, možemo tražiti u teorijama zavere koje se šire internetom, a koje nemaju temelj u nauci? Možemo li glancati glupost i da li je i to korak u nazad?

U maju 2017-e u Skupštinu Srbije stigla je peticija koju je inicirao doktor medicinskih nauka Radmilo Rončević sa potpisima 166 građana, kojom se traži revizija izučavanja Darvinove teorije evolucije u srpskom školstvu. Jesmo li, kako kaže Svetislav Basara, na pragu još jedne srpske podele - na darviniste i kreacioniste? Imamo li možda pametnija posla?

U današnje vreme jedna od najbizarnijih teorija zavere jeste ona koja kaže da je Zemlja ravna ploča. Kakvu promenu može ovakva ideja izazvati?

Ne tako davno, u vreme pre pametnih telefona, dok smo još koristili telefone samo za pozive i slanje poruka, planetom je vladao tehnološki gigant iz Finske po imenu Nokia. Njegov najpoznatiji mobilni telefon koji je obeležio početak novog milenijuma, zvao se, jednostavno – Nokia 3310. 26-og februara, 2017-te, Nokia 3310 se vratila. Predstavljanje ovog redizajniranog modela, izazvalo je veliko interesovanje, kako kod nostalgičara, tako i kod mlađih generacija koje su slušale priče o neuništivom telefonu. Ima li odgovora na to da je zaista sve već viđeno, ili ipak ima nekih međutonova?

Sagovornici:

Milomir Marić – glavni i odgovorni urednik „Hepi televizije",
Ljiljana Smajlović – kolumnista magazina „Nedeljnik",
Nemanja Stanković – Fejsbuk pisac,
Atila Nemet – glumac Novosadskog pozorišta
Duško Radosavljević – politikolog

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin 

Podeli video sa prijateljima
Ocena 0.00
Broj gledanja: 1949

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000