Dokument - 11.02.2018.

KROATOFILIJA – HRVATOLJUPSTVO

Kroatofilija je sklonost , simpatija ili ljubav prema Hrvatima i hrvatstvu. Pristojnoj osobi neće prijati ako je neko nazove ustašom, baš kao ni četnikom, nedićevcem, ljotićevcem, Šoroševim plaćenikom ili autonomašem. Ali zašto bi kroatofilija trebalo da prestavlja uvredu i zašto izaziva strah? Ili srbofilija, bosnofilija, montenegrofilija? Kada promišljamo o kroatofiliji, da li možemo da govorimo o tome da je to deo jugonostalgije, ili je u pitanju kompleks koji osećamo prema svemu što dolazi sa zapada? Da li je zaista toliko tanka granica između kroatofilije i kroatofobije? Neki je pripisiju, a neki osporavaju da je Miroslav Krleža izrekao misao: „Sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture". Ta rečenica je, ipak, opstala.

Srbi vole hrvatsku muziku, more, Hrvatice, Bajadere, Cedevitu i vegetu. Mnogi Srbi imaju i hrvatsko državljanstvo koje kriju kao zmija noge, jer javno zastupaju potpuno drugačiji stav. Hrvati vole Frajle, Balaševića, Bajagu i Čolića. Vole i Cecu i ostale turbo folk srpske vedete, ali se ta ljubav ne iskazuje previše javno. Dešava se i da mnogi ,,razigrane konje vrane" ispred Skupštine Srbije pripisuju Hrvatu Ivanu Meštroviću, a ne srpskom vajaru Tomi Rosandiću. Koliko su mitovi prošlosti, jednih o kulturi, a drugih o junaštvu odgovorni za pogrešne predstave sa obe strane?

Sagovornici:

Vladan Beara – psiholog i psihoterapeut „Rebt praksis centra",
Vidosav Stvenavović – pisac,
Vladan Glišić – advokat „Narodne mreže",
Aleksandar Filipović – novinar TV Vojvodine,
Darko Gavrilović – istoričar

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

Podeli video sa prijateljima
Ocena 0.00
Broj gledanja: 765

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000