Dokument - 04.03.2018.

ŽENSKI PROBLEM U MUŠKIM GLAVAMA

Iz dana u dan svedočimo događajima koji ukazuju na to da nam je feminizam neophodan, da su i već izborena prava ponovo na udaru, da je svet i van „ženskog pitanja“ u teškom stanju. Gde je mera stvarnosti kada govorimo o feminizmu odnosno rodnoj ravnopravnosti u Srbiji?

Juna 2017-te Ana Brnabić postala je prva gej osoba na poziciji premijerke u istoriji Srbije. Desničari su, osim nekoliko grubih reakcija iz crkve i Dragana Markovića Palme, primili tu vest nezainteresovano, dok je liberalniji deo Srbije tvrdio da takav izbor ne menja preterano poziciju žena i LGBT populacije u našoj zemlji. Sa ove vremenske razdaljine, da li je njen izbor nešto promenio ili može da promeni kada govorimo o shvatanju feminizma i rodne ravnopravnosti?

Treba napomenuti da je na snazi Zakon o rodnoj ravnopravnosti iz 2009-e. I u našoj javnost je bila polemika koja još uvek traje oko pokušaja donošenja novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Šta znači neusvajanje tog Zakona? Da li će posledice toga trpeti, kao i do sada, ženska populacija koja je često i fizički zlostavljana?

Objava Vebsterovog rečnika o „feminizmu“ kao najpretraživanijoj reči 2017-te, možda je iznenađenje. Da li je feminizam ispunio istorijski cilj i ulogu? Da li znamo šta taj cilj zapravo jeste, pogotovo u našoj zemlji?

Sagovornici:

Vera Kopicl – teoretičarka umetnosti
Jovana Gligorijević – novinarka magazina „Vreme“ 
Milica Kravić – koautorka emisije „Žena u kutiji“, radio Novi Sad 
Vesna Farkaš – novinarka 
Višnja Baćanović – sociološkinja

Autorka emisije: Eržika Pap Reljin

Podeli video sa prijateljima
Ocena 5.00
Broj gledanja: 1156

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000