Koviljski kalendar - 20.01.2018.

Modernizacija poljoprivredne proizvodnje tokom proteklih decenija iz temelja je promenila način života na selu, a uporedo sa tim u današnje vreme zaboravljaju se i stari poljski radovi, kao i reči, termini i nazivi koji su označavali te delatnosti. Šajkaško selo Kovilj je mesto gde je još očuvana ova tradicionalna poljoprivredna terminologija, što je navelo dvojicu zaljubljenika u zavičajnu istoriju, Boška Brzića i Đorđa Đuragića, da zabeleže sećanja na stare poljoprivredne radove i staru narodnu terminologiju i sačuvaju ih od zaborava u knjizi Kalendar koviljskih ritskih i seoskih radova. U toj knjižici pobeleženi su, opisani i razvrstani po godišnjim dobima i mesecima radovi nekadašnjih ratara, stočara, ribara, šumara, pčelara i drugih poljskih delatnika, zapisani autentičnim, živopisnim jezikom i starim izrazima koji su karakterisali govor žitelja ovog mesta.

Emisija Koviljski kalendar Dokumentarno-obrazovnog programa TV Vojvodine prikazaće gledaocima zapise o nekadašnjim tradicionalnim poljskim radovima u Kovilju i dragoceno jezičko blago koje zabeleške u ovoj knjizi čuvaju.

Scenarista emisije je Borislav Hložan, a reditelj je Vladimir Perović.

Podeli video sa prijateljima
Ocena 5.00
Broj gledanja: 713
Коментари
Број коментара 1
 
igor 03.03.2018 11:18
Ja sam iz Kovilja i jako mi sviđa ovaj video

(0)
(0)

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000