Pres i ja - 05.04.2018.

Knjiga Ideje i ideali  Ratka Božovića (Fakultet političkih nauka i Čigoja) delo je 34 autora u čijem uvodu stoji: „Ratka Božovića je greh smestiti u jednu knjigu, a još veća greška bi bila da nema knjige o njemu". Ovaj intelektualac osobenog stava, stila i harizme, „neka vrsta duhovne antene, dežurnog duhovnog oka, osetljivog kulturnog barometra... koji kao osica pecka i budi iz dogmatskog dremeža", gost je večerašnje emisije Pres i ja.

U Beogradu je ovih dana svoju knjigu Gospodari medija („Klio") predstavio Marčelo Foa, italijanski teoretičar medija i novinar. Suptilne trikove i tehnike manipulacije javnošću i medijima u režiji moćnih spin-doktora, Foa objašnjava u intervjuu novinaru Blica  Ranku Pivljaninu, koji tim povodom gostuje u emisiji.

Ima li satire u Srbiji, kakva je danas njena oštrica, da li je taj književni rod zamena za politički angažman, otkrivaju satiričar Slobodan Simić i Marko Somborac, autor britkog Blic stripa, a o toj temi imaju šta da kažu i druga dva gosta - Ratko Božović kao autor knjige Nepotšišani o satiri 90-tih i Ranko Pivljanin koji se i sam oprobao u ovom žanru.

Autor emisije: Zoran Panović
Urednica: Ljubica Urošević

Podeli video sa prijateljima
Ocena 5.00
Broj gledanja: 1442
Коментари
Број коментара 1
 
micko 06.04.2018 16:06
Nušić nikad ne bi napisao aforizam " rodjen sam u Srbiji od toga ću i umreti ".Prema tome slažem se samo s jednim delom da je Nušić ismevao vlast, ali da je danas živ mislim da bi žešće ismevao ovu lažnu gradjanskou elitiu koja se predstavlja kao opozicija. U njegovoj komediji Gospodja ministarka onaj mali ne viče " Dole Srbija " već viče " Dole Vlada ". U njegovoj pesmi Dva raba on ismeva vlast i kralja koji su došli na ispraćaj jednoj babi ( majci jednog pukovnika ) koja je imala blizu sto godina. Dok s druge strane jednom narodnom junaku koji je umro u isto vreme na sahranu nije došao niko iz vlasti ali je zato došao čitav Beograd. Nušića je to podstaklo da napiše tu pesmu gde se jasno postavio i pokazao koliko ceni i poštuje srpske heroje ali i to je bio jedan drugi Beograd. Današnja opozicija i kvazi elita bi smrt srpskog junaka predstavila kao smrt ratnog zločinca i ratnog huškača koji nas je svojim nedelima posvadjao sa pitomim regionom a za razliku od onog Beograda ako ne polovina onda bar trećina ovog današnjeg Beograda bi organizovalo žurku sa sve muzikom i balonima radujući se tome što je jedan ratni zločinac manje. Naprosto, mislim da je u najmanju ruku nedolično da se danas bilo ko iz sfere kulture i umetnosti ko protežira opoziciju poziva na Nušića, jer da je Nušić danas živ sigurno ne bi bio na njihovoj strani. On je znao razliku izmedju Srbije i vlasti, dok ovi to nisu u stanju da razdvoje i rade na njenu štetu.
(0)
(2)

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000