Radar - 26.05.2015.

Poštovaoci Josipa Broza Tita su 23. maja u Kumrovcu obeležili Dan Mladosti, Titov rođendan i 70 godina od pobede nad fašizmom. U godini intenzivnih pokušaja, a negde i donošenja sudskih odluka kojima se vrši revizija istorije i kojima se mesta dosadašnjih poraženih i pobeđenih zamenjuju, na prostoru bivše Jugoslavije obeležava se, kako gde, i 70 godina od prve Štafete i 35 od Titove smrti.

U naredne dve emisije kroz priče iz bivše Jugoslavije, odnosno kroz priče iz 6 malih današnjih država, Radar istražuje zašto se Slovenci, koji su prvi otišli iz zajedničke drzave i od Tita, njemu prvi vraćaju, a Srbija, koja je Jugoslaviju najduže branila, Tita najviše kritikuje? Koju poruku je sklanjanjem Titove biste sa Pantovčaka predsednica Hrvatske poslala regiji, a koju Evropi, a koju jedan od bivših hrvatskih predsednika iz Kumrovca?

Radar istražuje i kako smo živeli pre 35 godina, šta nam se desilo u godinama i posle Tita Tito, a šta decenijama kasnije, ali i šta smo preuzeli, a šta odbacili od Titove spoljne politike i rezidencijalnih susreta širom Jugoslavije, koji sada služe kao izložbeni prostor.

Radar je bio u Ljubljani, Velenju, Zagrebu, Kumrovcu, Puli, Brionima, Skoplju, Kumanovu, ali i sa bivšim visokim funkcionerom obaveštajne službe u SFRJ Ivanom Babanovskim, kao i sa Titovim ličnim sekretarom, Markom Vrhunecom.

Autor i urednik: Marina Fratucan

Podeli video sa prijateljima
Ocena 4.00
Broj gledanja: 228

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000