Radar - 09.02.2016.

Posle dogovora Vlade i sindikata o spornim tačkama Zakona o platnim razredima, ovaj Zakon bi do kraja nedelje trebalo da se nađe pred republičkim poslanicima. Za razliku od prethodnih sličnih slučajeva, dogovor između Vlade i i sindikalaca postignut je brzo i lako. I dok resorna ministarka Kori Udovički tvrdi da je ovo veliki dan za dijalog u Srbiji, dotle Udruženi sindikati Sloga smatraju da je dogovor besmislen, jer ne definiše plate, a i predstavlja, kako kažu kupovinu socijalnog mira do okončanja izbora.

Radar istražuje šta je uz dogovor o regresu, minulom radu, toplom obroku i bolovanju zaista dogovoreno, kada je reč o platama zaposlenih u javnom sektoru? Da li je zaista reč o velikom danu za dijalog u Srbiji, kako je istakla ministarka za lokalnu samoupravu Udovički, ili o kupovini socijalnog mira do okončanja izbora, kako tvrde udruženi sindikati Srbije Sloga? Šta ovaj dogovor znači za budžet Srbije, koji direktno zavisi od dogovora sa MMF, koji je, da podsetimo, pred Srbiju i postavio uvođenje Zakona o platnim razredima, kao uslov da bi Svetska banka odobrila Srbiji kredit u iznosu od 75 miliona dolara za reformu javne uprave? Zašto Zakon kasni skoro dve godine, ali i zašto su, uprkos tvrdnjama, čak i iz same Vlade, konkretno potpredsednice Zorane Mihajlović, da je jedino uz reformu javnih preduzeća napredak u reformama moguć, iz Zakona o platnim razredima, izuzeta javna preduzeća, u kojima su, iako su ona najveći gubitaši, plate najveće.

Autor i urednik: Marina Fratucan

Podeli video sa prijateljima
Ocena 5.00
Broj gledanja: 816

Molimo vas da pre slanja komentara pročitate sledeće uputstvo:

Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

RTV zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.

Molimo vas da prilikom ostavljanja komentara komentarišete temu emisije i da se uzdržite od iznošenja mišljenja i komentarisanja stvari koje nisu u vezi sa temom na koju se komentar odnosi.

Takođe napominjemo da vodite računa o pravopisnoj i gramatičkoj ispravnosti teksta prilikom ostavljanja komentara.

Komentare kojima nam skrećete pažnju na slovne greške i druge propuste ne objavljujemo, ali će biti prosleđeni uredniku i na tome se zahvaljujemo.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku i sugestije ne objavljujemo. Njih možete poslati na mejl budite.saradnik@rtv.rs.

Broj karaktera je ograničen na 2000.

Komentari napisani velikim slovima neće biti objavljeni.

Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove RTV.

Zabranjeno je svako ponovno postavljanje ovog video materijala na druge sajtove.

Vaš komentar

Vaše ime


Vaša e-mail adresa


Vaš komentar
2000